Mi az a domain, a tárhely, és a weboldal?

Hogyan áll össze a domain és a tárhely weboldallá?

Amikor eldöntöd, hogy oké, holnaptól tényleg nekirugaszkodsz a digitális átállásnak, és felköltözteted végre a vállalkozásodat a webre, rögtön bevág eléd a következő zavarba ejtő probléma: kell egy domain név és egy tárhely. De honnan? És egyáltalán, mi közük van ezeknek egymáshoz?

Ebben a cikkben arról lesz szó, mi az, amit mindenképpen fontolj meg, mielőtt domain nevet és tárhelyszolgáltatót választanál. Lesz itt pár izgalmas részlet, amire első körben talán nem is gondoltál, hogy fontos, mégis az. Szóval: csapjunk bele és kezdjük rögtön az elején!

Mi az a domain? Hogyan válassz jól?

A domain név a webhelyed címe. A www. utáni rész, pl. itt, a Bandita designnál a domain név a banditadesign.hu. A domainnek többféle végződése lehet: .hu, .com, .org, stb. Szolgáltatónként elértő, hogy melyik végződésért mekkora összeget kell fizetni. A .hu végződésű domain nevek magyar weboldalra, vagy legalábbis magyar nyelvű webhelyre utalnak. A .com-hoz az amerikai cégeket, vállalkozásokat társítjuk, de valójában ez egy általános végződésnek (kereskedelmi terület) tekinthető, akárcsak a .info vagy a .net.

Amikor domain név és végződés választása előtt állsz, gondold végig, hogy elsősorban kik és honnan látogatják majd a webhelyedet. Ha kizárólag magyar piacra értékesítesz, a .hu ideális választás lehet, mert a vevőd is valószínűleg ezen a címen keresnek majd rád.

Emellett pedig  figyelj, hogy:

 • a domain neved könnyen megjegyezhető és értelmezhető legyen. Ha egy zsúfolt és zajos bárban mondanád el valakinek, hol találja meg a vállalkozásod, le tudná írni helyesen a domain neved?
 • ne legyenek benne írásjelek, pl. kötőjel. Ha a kiválasztott domain név egybeírva, ahogy eltervezted, már foglalt, inkább találj ki valami mást.
 • ha pedig mást kell kitalálnod, akkor rövid nevet válassz.

Honnan tudsz domain nevet venni?

A domain név vásárlása valójában a domain regisztráció. Mindenekelőtt azt kell kiderítened, hogy a domain név, amit kinéztél magadnak, a hivatalos nyilvántartó rendszer szerint szabadon hozzáférhető-e.

A domain nevet a hivatalos nyilvántartó rendszerben fél perc alatt ellenőrizzük

Ha még nem regisztrálta senki (ahogyan a fenti képen), itt a lehetőség, hogy te legyél a gyorsabb és bejegyezd!

 

Jó, ha tudod! Gyakori tévhit, hogy a név azé, aki fizetett érte, de ez nem igaz. A domain valójában az adott végződés nyilvántartójáé, vagyis csak addig „a tied” amíg bérled a szolgáltatótól. Ez minimum egy év, de lehet több is.

Azzal, hogy regisztráltattad a domain neved, még nem vagy kész. A weboldaladnak szüksége lesz egy tárhelyre is, amely többi között a honlapodat működtető fájlok és az általad feltöltött képek otthona. Ha azt vesszük, hogy a domain az üzleted címe, akkor a tárhely a raktár.

Mire való a tárhely?

A tárhely lesz az a hely, ahol a honlapod megjelenéséért és működéséért felelős fájlok, továbbá a képek és a videók vannak. A tárhely része az adatbázis, és az e-mail címek tartalmai és adatai. (Ez most egy leegyszerűsített „definíciója” a tárhely fogalmának, ez a cikk nem informatikusoknak készült.)

Mi alapján válassz tárhelyet? Elég az 1GB?

Sokféle tárhelyszolgáltató verseng a piacon, ezért nem csoda, ha zavarodottságodban fogalmad sincs, melyikhez fordulj.

 • Ingyenes tárhelyszolgáltatóhoz inkább ne. Nem biztonságosak, lassúak, kompromisszumos megoldást nyújtanak csak. Bármilyen csábító is, nem javaslom. Vedd komolyan a vállalkozásod.
 • Az osztott tárhely – persze attól függ, milyen paraméterekkel adják – szuperül kiszolgálhat egy olyan kisvállalkozót, mint te vagy én. A szolgáltatók lehetővé teszik, hogy te magad is hozzáférj a tárhelyhez és mindent beállíts. Nekem is ilyen tárhelyem van, és lekopogom, eddig sosem volt vele probléma. 
 • VPS, azaz privát szerver, amire kisvállalkozóként biztosan nem lesz szükséged. Kétségtelenül ez a leggyorsabb és legbiztonságosabb, ha jó rendszergazdával üzemel, de egy kis üzleti weboldalhoz teljes felesleges.

Szóval mindent egybevetve, ha nem arra készülsz, hogy másodpercenként több ezren böngésznek majd a honlapodon, az osztott tárhely egy kiváló választás lehet számodra.

Egy osztott tárhely jó választás lehet egy kisvállalkozó honlapjának

Most nézzük meg azt is, melyek azok a technikai követelmények, amelyek alapján el tudod dönteni, melyik szolgáltató a megfelelő.

Ezeket vedd figyelembe a tárhely kiválasztása előtt

 • Érdemes olyan szolgáltatót választani, ahol a domaint is fogadják. Egy csomó cécótól kímélheted meg magad, ha a domain és a tárhely egy helyen van. 
 • Kisebb weboldalak esetében is érdemes legalább 2GB tárhellyel számolni, webshopoknál pedig 5GB az ajánlott minimum terület. Gyors tárhelyet nézz, SSD-t.
 • Ha nem is korlátlan számban, de legyen hely az aldomaineknek. Később, ha sales oldalt szeretnél összerakni, még nagyon jól jöhet pl. egy karacsony.domainnevem.hu 
 • Legyen elérhető ügyfélszolgálat, főleg ha webshopról van szó. A napi 1-2 órás nem elég, legalább hétköznap legyenek elérhetőek chaten vagy telefonon. Az is jó pont, ha van a szolgáltatónak friss, aktív blogja a gyakori kérdésekkel, problémákkal. 

 

Jó, ha tudod! A weboldaladon az Impresszumban fel kell tüntetned, hogy ki a tárhelyszolgáltatód.

Hogyan tovább?

Ha domain regisztrációt vagy tárhelyszolgáltatót keresel, a következő cégeket ajánlom ( 2023 májusában elérhető infók alapján):

 • Rackhost. A legnagyobb pozitívum számomra, hogy 99,9%-os rendelkezésre állással garantálnak. 
 • Hostinger. A két legnagyobb pozitívum számomra, hogy 24 órás ügyfélszolgálatot és 99,9%-os üzemidő garanciát kínálnak. Ami viszont tényleg egyedi, hogy 30 napos pénzvisszafizetési-garanciával lehet náluk rendelni.
 • Websupport. Az én weboldalam is rajtuk keresztül működik. Egy korábbi ügyfelem kapcsán ismerkedtem meg velük, és mivel régi weboldal felújításáról volt szó, az ügyfélszolgálattal is napi kapcsolatban voltam. Rendkívül segítőkészek, és eddigi tapasztalatom szerint gyorsak, pontosak. (Kérlek, vedd figyelembe, hogy a Websupport linkje egy affiliate (partnerprogram) link. Vagyis ha ezen keresztül vásárolnál, azzal engem is támogatsz.)