WordPress weboldal sablonok

A legjobb ingyenes WordPress-témák, ha holnapra kell a weboldal

A csapból is az folyik manapság, hogy elég letöltened egy kész WordPress-témát, amit 5 perc alatt lazán átszerkeszthetsz, és holnaptól már kampányolhatsz is a legújabb termékeddel vagy szolgáltatásoddal. Tényleg ennyiből állna a weboldalkészítés?

Természetesen nem. Legalábbis aki hosszú távon eredményt szeretne elérni a honlapjával, – remélhetőleg –  nem így csinálja, de kétségtelen, hogy vannak helyzetek, amikor egy WordPress-téma is tökéletesen megteszi, hogy a vállalkozás átmenetileg megjelenjen a weben.

Ilyen szitu lehet, ha most nyitottad mondjuk a fodrászszalonodat, és egyelőre ugyan nem engedheted meg magadnak, hogy felfogadj egy designert, viszont szeretnéd elérhetővé tenni az ártáblázatod, vagy aktívan blogolnál, hogy minél több emberhez eljusson az új szalonod híre.

Ha te is hasonló a cipőben jársz, akkor a kész megoldásokat nyújtó WordPress-témákat neked találták ki. Sőt, arra biztatlak, hogy ha „holnapra kell” egy weboldal, élj ezzel a lehetőséggel! Mutatom, hogy mire figyelj még a sablon kiválasztása előtt, hogy a lehető legjobb döntést hozhasd meg.

Mik is azok a WordPress-témák?

A WordPress-témák a webhely megjelenéséért felelnek. Ide értve többi között azokat a fájlokat, amelyek az oldalalak elrendezését (hogyan néz ki egy bejegyzés, mit tartalmaz a kezdőlap, mennyi navigációs menüt lehet kialakítani, stb.), és a stílusait (színek, betűtípusok, ikonok, és így tovább…) tartalmazzák.

A készen kapott WordPress-témák abban segítenek, hogy akár magadnak is fel tudj húzni egy alap weboldalt kódolás nélkül. Nem titok, hogy ezek igencsak kompromisszumos megoldások. Viszont arra kiválóan alkalmasak, hogy a semmiből gyorsan legyen weboldalad.

A weboldalad témáját ráadásul bármikor cserélheted, ha nem tetszik az elrendezés. Ha így teszel, a honlap designja megváltozik, ellenben a tartalom (pl. blogbejegyzések, rólam oldal leírása, stb.) megmarad.

Itt fontos megjegyezni, hogy ez a fajta rugalmasság nem garantált, ha “page buildert” (is)  használsz a weboldaladon. Ilyen vizuális oldalépítő egyebek mellett az Elementor, a Divi, az Oxygen Builder, vagy a Beaver Builder. 

Hogyan válassz témát a weboldaladhoz?

A WordPress könyvtárában jelenleg (2023 április) több mint 10 ezer témából lehet választani, és még nem számoltuk ide azokat, amelyeket az online piactereken tudsz megvásárolni. A témakönyvtárban többféle szűrési lehetőséggel igyekeznek segíteni, hogy az igényeidnek megfelelő témát válaszd. Kereshetsz elrendezés szerint, jellemzők alapján (pl. szerkeszthető lábléc), vagy egyszerűen tárgy alapján (pl. blogolni szeretnél-e, vagy portfólió oldalt építeni).

WordPress témák

Ha készen kapható WordPress-témára szeretnéd építeni a honlapod, a legjobb, ha előtte végiggondolod, egészen pontosan milyen elvárásaid vannak a témával kapcsolatban.

Megtetszett egy téma, és semmi másra nincs szükséged, mint:

  • lecserélni a képeket,
  • átírni a szövegeket,
  • megváltoztatni a színeket és a betűtípusokat?

Akkor szuper, mert a választott téma ezeket (nagy valószínűséggel) biztosítani fogja számodra. Ám ha azt szeretnéd, hogy többet tudjon a honlapod (pl. árajánlatkérő űrlap legyen benne, ügyfélvélemények jelenjenek neg sliderben, és jó lenne egy galéria nézegető is), további eszközökre lesz szükséged. Ezeket a funkciókat biztosítják a bővítmények, azaz a pluginok, amelyekkel a honlapszerkesztés már jóval több munkát (és adott esetben némi wordpresses rutint) igényel tőled, ezáltal pedig bukik a törekvésed, vagyis hogy „holnapra készen leszel vele”.

A WordPress-téma kiválasztásának lépései

  • Ismerkedj meg a téma lehetőségeivel (pl. közösségi média widgetek vannak-e, többnyelvűség, vagy webshop kompatibilitás elérhető-e).
  • Ellenőrizd a téma testreszabási lehetőségeket. (Mit és milyen mélységig tudsz megváltoztatni a weboldal designján.)
  • Ügyelj, hogy SEO-barát legyen a téma (gyors betöltési sebesség, felesleges kódok elkerülése).
  • Nézd meg, mikor adták ki és frissítették utoljára. (Ha évek teltek el az utolsó kiadás óta, akkor nincs aktív support a téma mögött. Ilyenkor a biztonsági kockázat is nagyobb; támadásoknak teheted ki a honlapod.)

Most, hogy már tudod, milyen szempontokat szükséges figyelembe venned, nézzük meg, hogy a több ezer WordPress-téma közül melyik a 3 legjobb ingyenes lehetőség, és miért ajánlom éppen ezeket a figyelmedbe.

Végre már, hiszen a bevezető óta erre vársz. 😉

A legjobb ingyenes témák

Astra

Az Astra számos ingyenes előre elkészített weboldalt kínál, és ahhoz képest, milyen sokféle funkcióval rendelkezik, a betöltési sebessége kifejezetten gyors. Elsősorban mégsem ezért népszerű, hanem mert kompatibilis az Elementorral (kódolásmentes  weboldalcsinosító bővítmény), ezáltal még több formázási lehetőséget kínál a honlapodon. Ha sürgősen weboldal kell, akkor az Astra az egyik legjobb választás ehhez.

Hátránya, hogy pl. bizonyos betűtípusokat, egyedi oldalelrendezéseket (teljes szélességű oldal), mega-menüt, és fejléc-lábléc elrendezéseket (ahol a logó és/vagy a menü jelenik meg) csak a fizetős témákban érheted el.

Astra WordPress weboldal sablon

Neve

A Neve egy olyan WordPress-téma, amely a blokkszerkesztővel való együttműködésre van optimalizálva (Gutenberg-szerkesztőként is ismert ), és kész demó oldalakat tudsz vele importálni. A hangsúly itt tényleg a pár perc alatt összekattintgatható weboldalon van.

Neve WordPress weboldal sablon

OceanWP

Az Astrához és a Neve-hez hasonlóan az OceanWP-nek is vannak ingyenes bemutató oldalai, amelyeket importálhatsz, ha nem szeretnél a startmezőről építkezni. Számos ingyenes bővítményt ajánl, amelyekkel pl.  közösségi média megosztást, vagy ún. ragadós menüket tudsz csinálni. (Ez az a menütípus, ami görgetéskor sem tűnik el, hanem folyamatosan „megy veled”, ahogy haladsz lefelé az oldalon.)

Ezek a funkciók a másik két WordPress-témának kizárólag a fizetős verzióiban érhetőek el.

OceanWp WordPress weboldal sablon

Milyen hátrányokkal járnak a kész WordPress-témák?

Akár ingyenes, akár fizetős WordPress-témáról van szó, a készen kapott megoldások hátránya, hogy:

  • nem tudod teljesen az igényeidre szabni őket. A reklám azt ígéri, hogy bármit meg tudsz csinálni az adott témán belül, de valójában ez nem így van. Kénytelen vagy megelégedni azzal, amit eleve kínál. Továbbá az sem biztos, hogy a választott téma bármilyen bővítménnyel kompatibilis lesz.

(Saját példa a közelmúltból. Egy fizetős WordPress-témára épített weboldalon kértek fel, hogy segítsek online kurzusokat felhúzni LearnPress-ben . Kiderült, hogy a téma nem tudott „összedolgozni” az oktatási bővítménnyel, ezért a kurzusokra nem lehetett beiratkozni. Hasonló kellemetlen meglepetések bármikor érhetnek a WordPress-témák miatt. Erre jobb felkészülni.)

  • nem tudsz kitűnni a tömegből. Ha kész témára épül az oldalad, az pontosan olyan lesz, mint bármelyik másik, amelyik ugyanarra vagy hasonló témára épült. A honlapod nem lesz egyedi.
  • nem lesz mögötte stratégia. Csak átszínezed a gombokat, kicseréled a képeket a témában, de ez még nem elég ahhoz, hogy a márkádra, pontosabban a vállalkozásod stratégiájára szabd a designt. A legtöbb honlap egyébként pont itt bukik el.

Ha kinőtted az ingyenes témákat…

Ahogyan fentebb is írtam, a kompromisszumos WordPress-témák hosszú távon nem fogják kiszolgálni minden igényedet. Ha szerkesztettél már sablonból weboldalt, találkoztál a legidegesítőbb jelenséggel, amiről csak kevesen beszélnek: lehetetlen megvalósítani a saját elképzeléseidet. Talán többször is nekiugrottál már, hátha több érdeklődő jön, de a vége eddig csak kudarcok sorozata lett.

Stabil és technikailag is időtálló weboldalt építeni ingyenes vagy olcsó sablonra nem lehet. Hogy egész évben kiszolgálhasd a vevőidet, csak szilárd alapokra építkezz. Gondolj csak bele! Hol tartanál már most, ha nem a megbízhatatlan sablonoktól vártad volna a megoldást? Még nem késő, hogy bedurrantsd a bizniszed!

Ha csalódott honlapszerkesztő vagy, esetleg kinőtted a WordPress-témádat, kezd tiszta lappal.